Rouw- en verliesbegeleiding

In rouw staat het leven volledig op zijn kop, er is vaak sprake van een totale aardverschuiving in het leven van iemand die een geliefde heeft verloren. Niets is meer hetzelfde, je bent zelf anders, je voelt alles anders binnenkomen, relaties met familie en vrienden veranderen, de beleving van je werk, je gevoel van geborgenheid en veiligheid, je verwachtingen van het leven, je praktische mogelijkheden, en het gevoel bij de ‘gewone’ wereld te horen. Er is meestal een groot verdriet, verslagenheid, ontreddering, pijn, praktische moeilijkheden, gemis, rollen die anders (moeten) worden, en dat gedurende veel langere tijd dan de buitenwacht denkt. En er zijn ook positieve emoties in rouw die er mogen zijn, en er is veerkracht.

Wij gaan uit van de gedachte dat rouw een levenslang proces is om een betekenisvol leven te leiden mèt het verlies. Je draagt het verlies altijd met je mee, maar de rouwpijn blijft niet hetzelfde. In rouwbegeleiding geven we die ondersteuning die de rouwende vraagt, praten we over die aspecten die voor de rouwende op de voorgrond staan. We werken met o.a. met de hechtingstheorie van Bowlby, het werk van Worden en het duaal procesmodel van Stroebe en Schut, waarin afwisseling tussen aandacht voor verlies en aandacht voor opbouw elkaar steeds afwisselen. De begeleiding sluit aan op de copingstijlen van de rouwende en op de aanwezige supportsystemen.

Verlies kan ook bij andere onderwerpen spelen, zoals verlies van gezondheid, verlies van werk, zekerheden of verwachtingen.